Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

κραχ στο Χρηματιστήριο !Χάθηκαν 1,6 δισ. ευρώ!


Ρεκόρ απωλειών χθες στο ΧΑ, μετά τον ορυμαγδό κακών ειδήσεων με επίκεντρο την Ισπανία, την Ιταλία και γενικότερα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς υποχώρησε στα 23,1 δισ. ευρώ έναντι 24,7 δισ. ευρώ της Παρασκευής






Χάθηκαν 1,6 δισ. ευρώ από το κραχ στο Χρηματιστήριο
«Καπνός» έγιναν 1,6 δισ. ευρώ χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξαιτίας της καθίζησης των τιμών των μετοχών, που είχε ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση
της χρηματιστηριακής αγοράς να υποχωρήσει στα 23,1 δισ. ευρώ έναντι 24,7 δισ. ευρώ της Παρασκευής.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο γενικός δείκτης, σημειώνοντας ρεκόρ απωλειών από τον Οκτώβριο του 2008. Εκλεισε με βουτιά 7,10% και υποχώρησε στις 586,04 μονάδες. Οι επενδυτές «ξύπνησαν» μέσα σε έναν ορυμαγδό κακών ειδήσεων, που είχαν ως επίκεντρο την Ισπανία, την Ιταλία και γενικότερα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ρέσλερ, ο οποίος είπε ότι «η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα».
Η αρνητική ειδησεογραφία προκάλεσε την αύξηση κατά 87,21% του τζίρου, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 36,2 δισ. ευρώ. Επίσης ο αριθμός των πράξεων ενισχύθηκε κατά 92,76% και ανήλθε σε 23.434.
Mαζικές πωλήσεις
Σκηνικό τρόμου διαμορφώθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΑΣΗΣ και όλοι έτρεχαν να... σωθούν προχωρώντας σε πωλήσεις μετοχών.
Το «κακό» ξεκίνησε από τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, που εμφάνισαν αποδόσεις-ρεκόρ. Της Ισπανίας «άγγιξαν» το 7,5% και της Ιταλίας το 6,32%.
Η κατρακύλα των τιμών των ομολόγων προκάλεσε ντόμινο πιέσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που διαθέτει μεγάλες ποσότητες χρεογράφων των δύο χωρών στα χαρτοφυλάκιά του.
Οι ιταλικές τράπεζες υπέστησαν καθίζηση και υποχρεώθηκαν σε παύση της διαπραγμάτευσής τους, ενώ για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τίτλους οι απώλειες «άγγιξαν» το 6%. Ανάμεσά τους η BNP Paribas, η Credit Agrigole, η Deutsche Bank και η Societe Generale.
Στα απότομα... καθοδικά ρεύματα των ευρωπαϊκών μετοχών και ομολόγων δεν ήταν δυνατό να αντισταθεί το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το κύμα πωλήσεων που εκδηλώθηκε προκάλεσε την πτώση κατά 16,67% των μετοχών του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, λόγω και των σημαντικών κερδών που είχαν σημειώσει το τελευταίο διάστημα.
Οι μετοχές των τραπεζών εμφάνισαν απώλειες έως 12%.
Χρηματιστές εκτιμούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα οδηγηθεί εκ νέου σε νέα χαμηλά επίπεδα τιμών, με βάση τον γενικό δείκτη, εξαιτίας των ευρωπαϊκών θεμάτων που παραμένουν άλυτα. Βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανοδική αντίδραση, η οποία όμως θα είναι πρόσκαιρη.
Στο σύνολο της αγοράς, με ζημιές έκλεισαν 120 μετοχές, ενώ κέρδη εμφάνισαν μόλις 22 μετοχές και 141 παρέμειναν αμετάβλητες.
Οι 8 μετοχές του FTSE-20 με τη μεγαλύτερη πτώση
1) ΟΤΕ -16,67%
2) ΔΕΗ -16,67%
3) ΜΕΤΚΑ -12,56%
4) Εθνική Τράπεζα -11,29%
5) EUROBANK -10,91%
6) Μυτιληναίος -10,55%
7) Βιοχάλκο -10,40%
8) Τράπεζα Πειραιώς -9,59%






















πηγή:  e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου