
Υπό καθεστώς «ομηρίας» τελούν πάνω από 2.000 Έλληνες που ζούν στη Συρία και λόγω των τελευταίων –εμπόλεμων- εξελίξεων επιθυμούν να επαναπατριστούν.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο λόγω της συγκρούσεων που πραγματοποιούνται, η Ελληνική Πρεσβεία της Δαμασκού, τηρώντας ρόλο παρατηρητή, αντί να διευκολύνει τις πολίτες που θέλουν να επαναπατριστούν, αντιθέτως τους ενημερώνει ότι μπορούν να φύγουν μετά από 1,5 μήνα!
«Όμηρος» στο Αλέπο

Ο κ. Ιωσήφ Ντακάκ κατοικεί στο Αλέπο μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Βλέποντας την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την περιοχή, να πάρει την οικογένειά του και να γυρίσει στην Ελλάδα. Λογάριαζε όμως χωρίς την πρεσβεία.
Επικοινωνώντας με την πρεσβεία της Δαμασκού προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα και να προμηθευτεί τα απαραίτητα έγγραφα (να θεωρήσει τα διαβατήρια των παιδιών του και της γυναίκας του, η οποία είναι συριακής καταγωγής), άκουσε εμβρόντητος τον αρμόδιο υπάλληλο να του λέει ότι θα πρέπει να πάρει σύσσωμη την οικογένεια του και να μεταφερθεί από το Αλέπο στη Δαμασκό και μάλιστα όχι τώρα αλλά σε 1,5 μήνα!
Δηλαδή να πάει οικογενειακώς σε μία πόλη στην οποία καθημερινά σημειώνονται πολεμικές συγκρούσεις.
Τα ευτράπελα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Ντακάκ προσπαθώντας να βρει λύση στο πρόβλημα του, επικοινώνησε και με το ελληνικό προξενείο της περιοχής, προκειμένου να ζητήσει τη συμβουλή του πρόξενου. «Δυστυχώς» όμως η επικοινωνία με τον πρόξενο δεν κατέστη δυνατή μιας και ο τελευταίος ήταν… διακοπές στην Ελλάδα.
Τελικά, η λύση που του προτάθηκε ήταν να πάρει την οικογένεια του και να μεταφερθεί στη πρεσβεία του Λιβάνου, ώστε να γυρίσει από εκεί στη χώρα μας. Λύση που βεβαίως απέρριψε κατηγορηματικά αφού η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί εστία «συμμοριών» και εντάσεων.
Από τον Άννα στον Καϊάφα
Σε μπαλάκι έχουν μετατρέψει οι υπεύθυνοι τις ευθύνες για την εύρεση λύσης αναφορικά με τον

Η zougla.gr επικοινώνησε με το προξενείο στο Αλέπο, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή αφού η τηλεφωνική κλήση έμεινε αναπάντητη.
Παράλληλα, καλέσαμε και την πρεσβεία στη Δαμασκό, υπάλληλος της οποίας τόνισε ότι αρμόδιο για την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στη Συρία είναι το υπουργείο Εξωτερικών.
Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό που δρομολογεί το ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο -όπως αναφέρει- συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης στη χώρα. Καλέσαμε το υπουργείο Εξωτερικών για περεταίρω διευκρινίσεις, η τηλεφωνική κλήση όμως δεν απαντήθηκε. Ποτέ.
πηγή: zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου